header.jpg
 
Hva er kyūdō?
 1. Innføring
 2. Former, stiler og skoler
 3. Organisasjoner
 4. Kyūdōklubber
 
Kyūdōtrening
 1. Treningsformer
 2. Form og teknikk
 3. Utstyr
 4. Kyūdōjō
 5. Graderinger
 6. Konkurranser
 
Kyūdōhistorie
 1. Opprinnelsen
 2. Heki ryū
 3. Skytevåpnenes æra
 4. Tidlig kyūdō
 5. Nåtiden
 6. «Zenbueskyting» eller kyūdō?
 
Mer å lese
 1. Kyūdōlitteratur
 2. Kyūdōlenker
 3. Japansk kultur i Norge
 4. www.budo.no


Kontakt:

Kyūdōtrening

1. Treningsformer

Gomuyumi og makiwara

Under de første ukene bruker nybegynnere vanligvis gomuyumi («gummibue»), dvs. et kort håndtak med en sløyfe av gummislange, for å lære seg grunnlagene i bevegelsesforløpet. Deretter øver man seg på å håndtere og spenne den over 2 meter lange buen, først uten pil (karabiki), så med skytehanske (yūgake) og pil.

Våre instruktører bruker under innføringsseminarene en modifisert undervisningsmetode, der man begynner umiddelbart med å skyte med buen på kort avstand. Gomuyumi har uansett sin plass i treningen også hos oss, spesielt for daglige «hjemmelekser» er den et meget nyttig redskap i teknikktreningen.

Den første tiden løsnes skuddene foran et makiwara (tradisjonelt en sylinder av tett bundet rishalm) i omtrent 2 meter avstand. Dette gjør det mulig å øve seg på skyteteknikken uten å måtte tenke på å treffe (lignende former for teknikktrening brukes foresten også av vestlige bueskyttere). Også fremskredne utøvere bruker makiwaratrening til å finslipe teknikken eller når plassforholdene ikke tillater matotrening. Det finnes til og med seremonielle oppvisningformer som utføres foran makiwara.

gomuyumi makiwara

Matotrening, kinteki

Er skyteteknikken såvidt modnet at pilene løsnes på en trygg og reproduserbar måte, går man etterhvert over til den fulle distansen på 28 meter og skyter på mato (målskive) som har en diameter på 36 cm og festes 9 cm over bakken. Disse dimensjonene har en historisk begrunnelse: De tilsvarer det mest sårbare området man siktet på da man på slagmarken skjøt på en motstander iført rustning i knelende posisjon (warihiza). Mato lages av en ramme av bøyd tre og spent papir i forskjellige sort/hvit-mønstre: En sirkel på 12 cm (hoshi mato) for hverdagstrening eller 3 ringer (kasumi mato) til mer formelle anledninger.

Mato;
mato
warihiza;
warihiza

Noe sjeldnere skyter man på 60 meter avstand (enteki), her har målskiven 1 m diameter.